UGRADNJA I GRAĐEVINSKI RADOVI

UGRADNJA I GRAĐEVINSKI RADOVI

Ugradnja kamionske vage i građevinski radovi su zapravo veoma važna tema kojoj se ne posvećuje dovoljno pažnje, a najčešće problemi nastaju baš ovde.

Obavezno od proizvođača kolske vage tražite zvaničan građevinski projekat za temelje vage.

Ne prihvatajte nikakve skice i usmena objašnjenja pošto će vas svaka eventualna greška koštati. Ovo je precizna elektronika, a s obzirom na veoma velike dimenzije, mesta za grešku je vrlo malo.

Kupac vage najčešće bira da sam radi građevinske radove ili da unajmi neku lokalnu firmu za to, pošto slanje građevinske ekipe iz mesta proizvođača vage uklavnom košta više zbog troškova puta, spavanja, hrane i sl.

 

Prilikom radova najčešće greške i problemi nastaju na sledećim mestima:

  • Jedan ili više temelja “potonu” – ukoliko se tampon sloj ne odradi kvalitetno i ne sabije dovoljno vibro žabom može se desiti da, pri punom teretu, neki deo ili neki od ćoškova merila propadnu nekoliko santimetara u zemlju. U blažim slučajevima popravka je moguća dok u nekim ozbiljnijim dosta toga mora da se lupa i radi ponovo… I ne samo to, već posle mora da se radi i ponovna overa vage.
  • Neadekvatan beton – proizvođač vage propisuje koji beton treba ugraditi. Preporučljivo je na temeljima ugraditi mašinski spravljen beton, ali je u mostu betonske vage OBAVEZNO staviti mašinski spravljen sa sve atestom (zatražite kocku od proizvodjača betona) pošto betonski segment za razliku od temelja trpi i pritisak na savijanje.

Proizvođač betona propisuje period sušenja/zrenja… ali često kupac želi da to skrati kako bi počeo sa radom što pre.

Postoje određeni aditivi koji se stavljaju da se proces ubrza, ali bi smo mi svakako preporučili da se ispoštuje zadato vreme jer vaga treba da radi narednih trideset godina, pa tih nedelju dana koje će se uštedeti ne znače baš jako puno.

Polivanje betona je obaveza kupca i tu često dolazi do greške, pogotovo u letnjim mesecima kada su temperature visoke.

Pored redovnog zalianja, potrebno je beton na vagi (pogotovu na segmentima) pokriti tkaninom (najbolje jutanim džakovima) i onda zalivati. Ukoliko se vaga ostavi dugo suva, a temperatura je visoka, dolazi do pregorevanja betona (žargonski rečeno), te on postaje krt, što mu značajno skraćuje vek trajanja.

 

Uzmite u obzir da će vaga raditi godinama u ekstremnim vremenskim uslovima:

  • velike temperaturne razlike,
  • relativno visok intenzitet saobraćaja,
  • so sa guma, led…

pa je kvalitet ovog dela posla od velikog značaja!

 

DIMENZIJE –  bilo da su upitanju dimenzije rupe, ili osna rastojanja između mernih ćelija, one moraju biti veoma precizn, na šta izvođači radova kod nas baš i nisu navikli.

Postoje određene tolerancije koje propisuje proizvođač, ali u svakom slučaju ukoliko sami radite, tražite nadzor od strane proizvođača u toku samih radova, čak i ako to treba platiti, jer se u suprotnom može desiti da popravka košta mnogo više.

 

NAGIB –  zakonski je propisano da, ukoliko je vaga nadzemna, ugao rampe prilikom nailaska na vagu ne sme biti veći od 5% (ne 5 stepeni). Što u praksi znači da, ako je vaga visoka pola metra, rampa ne sme biti kraća od 10 m – SA OBE STRANE!

To je jedna od prvih stvari koje kontrolori gledaju prilikom overe vage, te ako to nije ispoštovano, ni ne počinju pregled. Tako da je kod vage dobra stvar da bude što niža.