KOLSKE VAGE CENA

FAKTORI KOJI UTIČU NA CENU

CENA je često najvažnija stavka prilikom odabira kolske (ili kamionske, kako ste navikli da je zovete) vage.

Veliki sistemi sa više otkupnih mesta imaju prednost u pregovorima jer već imaju veći broj vaga kojima proizvodjači rade baždarenje.

Ako kupujete prvu vagu, prodavci i proizvođači biće mnogo “krući” u pregovorima oko cene vage, ugradnje, overe i kasnije servisa… a to su sve stavke koje treba uzeti u obzir prilikom odabira.

Pošto smo uspešno posredovali u velikom broju kupoprodaja kolskih vaga, preko nas možete sigurno dobiti bolje cene kao i uslove plaćanja. Kako se to nama isplati možete pročitati na linku:

Kako smo uopšte počeli da se bavimo ovim?

Generalno na pitanje kolika je cena kolske vage se može odgovoriti kao i na pitanje “pošto je auto?”. Koji? Polovan ili nov? Ako je polovan koliko je star? Ako je nov kolika je garancija?

Identična stvar je i kod vaga, pa ćemo u ovom tekstu pokušati da raščlanimo na šta se cena najčešće odnosi, a u tekstu dodatni troškovi prilikom instaliranja kolske vage možete pročitati na šta još morate da obratite pažnju.

 

Prva stavka je konstrukcija kamionske vage.

Ona može biti čelična ili betonska.

Cena čeličnog mosta se kreće od 11.000 do 15.000 eura u zavisnosti od tipa, težine vage i proizvođača.

Veoma je važno kada poredite cene kolskih vaga da računicu svedete na najmanji zajednički sadržalac.

 

Primer:

 • Prodavac 1 nudi vagu za 13.000 eura, dok prdavac 2 nudi za 12.500 eura.
 • Obe su veoma slične. Imaju po dva traga sa leve i desne strane sa rupom, tj. kanalom po sredini.
 • Razlika je u tome što ova skuplja vaga ima razmak između segmenata 40 cm, a jeftinija vaga ceo metar.
 • Na slici koju je kupac dobio, zbog ugla pod kojim se slikalo to se ne vidi dobro.
 • Tek nakon savetovanja sa nama kupac se odlučuje za, na prvi pogled skuplju varijantu. Ali treba imati u vidu da je samo razlika u materijalu na dužinu vage od 18m veća od 500 eura.

 

Druga stvar je to što nikada ne znate koliko će dobar vozač doći na merenje.

Treba na vagu skrenuti, a u većini slučajeva i popeti. Ako kamion padne sa vage, ne samo da će se on oštetiti, nego je velika verovatnoća da će oštetiti i vagu tj. elektroniku.

 

Još veća stavka od popravke, recimo može da bude izgublena dobit u žetvi. Danas skoro svako mesto/selo ima po par otkupnih mesta i kolskih vaga. Često onaj ko predaje robu neće da čeka ni par sati, a kamoli par dana.

 

Kod većine proizvođača postoji i opcija pokrivanja sredine vage.

 • Cena toga opet zavisi od toga da li kamon sme da pređe preko tog lima ili ne.
 • Najčešće se radi za ukopane kamionske vage.
 • Tanji lim se stavlja da ne bi čovek po mraku, ili u trenutku nepažnje upao i povredio se. To nisu velike dubine… od 25 do 50 cm ali su često dovoljne da se neko povredi.
 • Ako je cilj da kamion može da pregazi taj deo vage, što se najčešće radi da bi kamion mogao da skrene sa vage pre nego što je u potpunosti sišao sa nje.
 • To svakako nije preporučljivo jer ni jedam model kolske vage nema odbojnike sa strane, već samo na prednjem i zadnjem delu. Međutim, u nekim slučajevima je to neophodno jer nema dovoljno prostora za manevar najvećih vozila.
 • Cena pokrivanja sredine čelične mobilne kolske vage se kreće od 400 do 1000 eura u zavisnosti od karakteristika koje smo naveli gore.

 

Cena betonske kamionske vage od 18 metara

 

Cena betonske kolske vage od 18 metara se kreće od 9.000 do 12.000 eura u zavisnosti od tipa vage, količine armature, ali čak i doba godine.

Doba godine se odnosi na žetvu.

Kupci se najčešće sete pred žetvu da im je potrebna kolska vaga (ovo govorimo iz iskustva).

Onda krene priča o aditivima koji mogu da se sipaju u beton. Što ne samo da povećava cenu nego i eventualno može ugroziti kvalitet betona ako se ne odradi pravilno, što će svakako skratiti vek trajanja betonske vage.

Što se armature tiče, najčešće se rade dve armaturne grede u pravcu kuda idu točkovi tj. tamo gde je najveće opterećenje, a ispod i iznad njih se postavlja atmaturna mreža.

U suštini, ako vaga i pukne, a vi imate uzorak betona za atest (takozvanu kocku) pa se ispostavi da je uzrok nedostatak armature, proizvođač je u obavezi da vam nadoknadi sve troškove…
Međutim ne i izgubljenu dobit, osim ako nije drugačije definisano u ugovorom.

 

Ovo se relativno često dešava pa vas savetujemo da nas kontaktirate kako bi ste u startu izbegli neprijatne situacije i smanjili troškove .