SERVIS/OVERA

SERVIS/OVERA

– Sve vage nosivosti ispod 9 tona se overavaju na svake dve godine. Sve vage preko 9 tona se overavaju jednom godišnje.

 

– Merilo se NE MOŽE overiti ako nema odobrenje tipa. Da li odredjeni proizvođač ima odobrenje tipa za vagu koja vas interesuje možete proveriti kod nas. Ukoliko vaga nije overena a koristi se za zvaničan obračun kazne za preduzeća su od 50.000 – 1.000.000 dinara.

 

– Prilikom kupovine vage unapred utvrdite koja je cena redovnog servisa i overe vage. Servis ne mora da obavlja firma od koje ste je kupili ali je čest slučaj da samo ona uvozi elektronske komponente koje su potrebne za taj model, pa se u praksi dešava da nešto što na početku deluje jeftinije na kraju izađe značajno skuplje, pogotovo kada su kolske vage u pitanju.

 

– Takođe u ugovoru prilikom kupovine tražite da se definišu servisni rokovi. Dešavaju se situacije da se kupac recimo bavi otkupom žitarica i u sred sezone  vaga se ili pokvari ili ne pokazuje dobro. Ako dobavljač vage nije u stanju brzo da reaguje, svaki dan koji ne radi u toku otkupa će koštati jako puno.

 

-Potrebno je obratiti pažnju na broj servisnih ekipa i kamiona koje određena kompanija poseduje, pogotovo u ravničarskim predelima zbog letnjih oluja u kojima gromovi mogu da oštete elektroniku vage na više mesta u isto vreme. Kompanija koja ima samo jedno vozilo ne može biti u isto vreme na više mesta.